Botkyrka kommun, Socialförvaltningen

Vill du ha meningsfulla arbetsuppgifter som gör skillnad i människors liv? Välkommen till kommunen som är långt ifrån lagom!

Botkyrka kommun är den sjätte största kommunen i Stockholms län och består av kommundelarna Alby, Fittja, Hallunda, Norsborg, Tullinge, Tumba, Vårsta och Grödinge. Botkyrka kommun har cirka 95 000 invånare och drygt 6 400 medarbetare.

Socialförvaltningen ger stöd till Botkyrkaborna och ansvarar för myndighetsutövning, i första hand enligt socialtjänstlagen. Stödet är både för individ och närstående. Socialförvaltningen har ett särskilt ansvar för barn, unga och vuxna i behov av stöd enligt sociallagstiftningen. Vi är ungefär 500 medarbetare som med styrkebaserade arbetssätt ger stöd till Botkyrkaborna på ett jämlikt, rättvist och tryggt sätt.

Tjänsten och arbetsuppgifterna

Har du gedigen erfarenhet av socialt arbete med ungdomar? Vill du arbeta förebyggande för unga individer och på ett effektivt sätt bidra till att både gärningspersoner och brottsutsatta kan få möjlighet att må bättre? Då kan du vara den vi söker!

Medlingsverksamheten i Botkyrka erbjuder unga till och med 20 år att medverka i medlingsprocessen, som ska bidra till att komma vidare efter brott eller konflikt. Vi jobbar både med den lagstadgade insatsen medling vid brott och med en ny skolsamverkan för att så tidigt som möjligt kunna erbjuda unga lagöverträdare denna möjlighet att ta ansvar. Inom enheten har vi även insatsen föräldrarådslag, där vi samlar nätverket runt barn och ungdomarna, som befinner sig i riskfyllda sammanhang för att diskutera vad som behöver förändras och vad föräldrar och andra vuxna kan göra tillsammans för att barnen inte ska hamna i liknande situationer i framtiden.

Syftet är att stärka föräldrars och andra omsorgspersoner gemensamma resurser. Båda dessa arbetssätt är behovsstyrda insatser, så arbetsmängden kan variera över tid och som huvudansvarig för insatserna behöver du kunna vara flexibel och möta upp de behov som kommer från samverkanspartners som skolor, polisen eller andra delar av socialtjänsten. Inflödet beror delvis också på samarbete och kommunikationskanaler med andra verksamheter, varför fortsatt uppbyggnad av denna samverkan och att nå ut med information kommer vara en viktig del i tjänsten.

Arbetet sker främst på dagtid, men viss kvällsverksamhet förekommer.

Vi erbjuder dig

Förebyggarenheten tillhör socialförvaltningen i Botkyrka kommun och på olika sätt arbetar med det förebyggande socialt arbete. Detta innebär att vi arbetar för att barn och ungdomar i Botkyrka ska få en trygg uppväxt. Dessutom arbetar vi även för att vuxna som finns runt omkring barn och ungdomar såsom föräldrar/omsorgspersoner eller skolpersonal kan få verktyg i form av kunskap för att kunna möjliggöra barnens- och ungdomars trygga uppväxt och utveckling.

Botkyrka kommun satsar på det förebyggande arbetet och idag arbetar totalt 30 medarbetare inom kommunens två förebyggarenheter för barn och unga. Du kommer att vara en del av Stödcentrum för unga brottsutsatta där det finns 2 kuratorer.

Vi som arbetar här är engagerade, kompetenta och framför allt glada och trevliga medarbetare. Tillsammans har vi en bred och lång erfarenhet från socialt arbete i olika former. Målet med vårt arbete är att skapa en förändring för de barn och unga som vi möter. Vi erbjuder även dig extern handledning och regelbunden MI-träning.
Vi är HBTQ-certifierade.

Du som söker till oss

Har en Socionomexamen eller annan beteendevetenskaplig utbildning från högskola/ universitet.

Övriga krav för tjänsten är:
Arbetslivserfarenhet med barn och familjer, gärna socialtjänst

Vi ser detta som meriterande:

  • Medlingsutbildning
  • MI-utbildning eller annan utbildning i samtalsmetodik kopplat till barn och unga i riskzon.
  • Erfarenhet av att arbeta systemiskt eller utbildning med systemisk teori dvs van att tänka i hur olika nätverk hänger ihop utifrån barnet/ungdomens livssituation; risk- och skyddsfaktorer osv.
  • Erfarenhet av att hålla nätverksmöten med familjer
  • Erfarenhet av medlingsverksamhet

Du har en långsiktig planering hur du ska lägga upp ditt arbete för att uppdragen ska bli genomförda. För att lyckas i rollen som medlare är du trygg, empatisk, hänsynstagande och ödmjuk i mötet med våra medborgare, kollegor och samarbetspartners. När du håller föräldrarådslag behöver du vara diplomatisk, men även kreativ för att nå en lösning som de flesta kan acceptera. Ibland behöver man hitta nya sätt att ta sig fram längs vägen mot slutmålet. 

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet och vi kan komma att begära ett utdrag från belastningsregistret.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Botkyrka
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer SN/2022:00355
Kontakt
  • Christina Sehlén-Lopez, 0703049852
Facklig företrädare
  • Fackliga representanter nås via kommunens växel, 08-53061000
Publicerat 2022-08-01
Sista ansökningsdag 2022-08-14

Tillbaka till lediga jobb